“Arctic nature & cuisine” midzomerreis juni 2024

Een spectaculaire en culinaire ontdekkingsreis; beleef de arctische natuur in de mooiste tijd van het jaar en laat je verwennen met ambachtelijk gemaakt eten, bereid met verse lokale producten!

ScandiTaal, in samenwerking met LinguaNor in Noorwegen, organiseert van 20 tot en met 24 juni 2024 een bijzondere midzomerreis naar het hoge noorden van Noorwegen, inclusief 3 dagen een uitgebreide avondmaaltijd (met wijn of bier) en begeleide natuurexcursies – zie beschrijving onderaan. Nederlands-, Noors- en Engelstalig. 

Prijs: € 1499,- per persoon. Wees er snel bij, want er is plek voor maximaal 6 deelnemers!

InclusiefExclusief
Transport van en naar Evenes luchthaven.Vlucht Amsterdam-Evenes (Harstad/Narvik).
4 overnachtingen bij Elvegaard Fjordcamp, inclusief beddengoed.Toeslag bij overnachting in een Aurora-hut;
€ 45 per persoon per nacht, op basis van 2 personen in een hut.
Toeristenbelasting.Extra excursies, zie genoemde prijzen.
3 dagen uitgebreide avondmaaltijd (3 gangen) + wijn of bier.Overige maaltijden (ontbijt, lunch).
4 begeleide natuurexcursies, Nederlandstalig. Huur boot of kajak voor eigen gebruik.
Transport binnen het dorp en de omgeving.
Hulp bij boodschappen (indien wenselijk)
Nederlandstalige ondersteuning 24/7 bereikbaar.

Dit is een kleinschalige (maximaal 6 deelnemers!) exclusieve mini-vakantie, een unieke kans om het echte noorden van Noorwegen te beleven; wij heten je welkom in het mooie dorpje Grovfjord (gelegen aan het einde van de prachtige Astafjord), tussen de steden Harstad en Narvik, 40 km van het vliegveld van Evenes – weg van het massatoerisme, alle excursies worden door lokale gidsen verzorgt. Je zit hier op 68 graden noorderbreedte, waar het in de zomer nooit nacht is. Hier willen wij je de arctische natuur laten ontdekken en beleven, je komt hier dichtbij het dierenleven en de magische middernachtzon zal je wellicht wakker houden – maar zoals er in een bekend Noors liedje gezongen wordt: “Me skal ikkje sova bort sumarnatta, ho er for ljos til det” («Wij zullen de zomernacht niet wegslapen, daarvoor is zij te licht»).

Je vliegt op eigen gelegenheid naar Harstad/Narvik Lufthavn Evenes. Je kan met Klm/ Sas of Norwegian van Amsterdam naar Oslo vliegen en daarvandaan verder naar Harstad/Narvik Lufthavn Evenes. Voor een retourreis Amsterdam – Evenes moet je ongeveer € 400 rekenen (een beetje afhankelijk van reisschema, hoe laat je boekt enz). Je kan evt. deze reis combineren met een paar dagen bezoek aan onze hoofdstad Oslo. Bij Evenes luchthaven kan je indien wenselijk een auto huren (een auto is voor deze reis niet noodzakelijk, maar misschien vindt je het prettig als je bijvoorbeeld erna nog op stap wil.

Je kan op het vliegveld worden opgehaald in de namiddag/avond 20 juni en je wordt met de auto gebracht naar Elvegaard Fjordcamp in Grovfjord (tenzij je met een eigen auto komt). Hier logeer je in een hut direct aan de fjord gelegen; er is een 1-persoonshut: Krykkja, een 2-persoonshut: Spurven en een 3-persoonshut: Tjelden. Voor een meerprijs kan je ook in een supercoole Aurora hut overnachten (€ 45 extra per nacht per persoon, op basis van twee personen in een hut). Als je een echte kampeerder bent, kan je ook je eigen tent meenemen en aan het strand bij Elvegaard neerzetten, je maakt dan gebruik van hun sanitaire voorzieningen. Indien je in je eigen tent slaapt, is een korting op de prijs van toepassing. Graag van tevoren aangeven wat je voorkeur is. De reis telt 4 overnachtingen – van donderdag 20 juni tot en met vertrek op maandag 24 juni.

Wij nemen je mee op zee-safari, waar wij naar arctische vissen en vogels op zoek gaan – met een beetje geluk krijg je ook kleine walvissen (niser) en de steeds zeldzamere papegaaiduikers te zien. Doe mee met een bergwandeling in de middernachtzon en breng een bezoek aan de lokale zalmkwekerij. Ga met onze fotograaf mee natuur-fotograferen, rijd mee achterop een ATV de spectaculaire Hilleshamn berg op, ga mee op een mooie fietstocht rond de fjord. Leer zee-vissen en je zelf-gevangen vis reinigen en fileren. Huur een kajak en ga lekker paddelen op de fjord. En geniet van de rust, de mooie natuur en de schone lucht.

Maak kennis met de arctische keuken; wij gaan jullie verwennen met elke dag (3 dagen) een 3-gangen maaltijd in de avond, bereid met verse, lokale producten en klaar gemaakt en geserveerd bij Elisabeth en haar partner thuis – gezellig aan tafel met z’n allen! Een glas wijn of bier bij het eten is inclusief.

Wat staat er op het menu? Denk aan de beroemde arctische skrei  (kabeljauw), gerookte en/of gebakken zalm (vers uit de lokale zalmkwekerij), elandvlees (van lokale jagers), verse Noordzee-garnalen, paddenstoelen uit de bossen in de omgeving, multebær hoog in de bergen geplukt, zelfgekweekte groenten en andere soorten bessen. Voor de echte culinaire avonturiers wordt er misschien ook blodpannekaker en torsketunger bereid. En uiteraard zijn er voor de vegetariërs ook ruim voldoende opties. Graag van tevoren aangeven of er bepaalde dingen zijn die je niet eet/lust of allergisch voor bent.

Elisabeth Opsahl (docente Noors bij Scanditaal en LinguaNor) is de hoofdverzorger van deze reis, zij komt zelf oorspronkelijk van het dorpje Grovfjord, maar woont en werkt al meer dan 20 jaar in Nederland. Zij spreekt natuurlijk vloeiend Nederlands, naast Noors en Engels. Samen met haar lokale partner en collega’s, belooft zij je een onvergetelijk arctisch (lang)weekend volgepropt met belevenissen en indrukken.

Wij kunnen ons voorstellen dat als je eenmaal in het hoge noorden bent, je daar langer dan 4 nachten wil blijven. Je kan in dat geval deze pakketreis onderdeel maken van je eigen vakantie. Tip: De prachtige Lofoten-eilanden liggen maar een paar uur verder met de auto (of bus). Het eiland Senja is ook zeker een bezoek waard en de stad Tromsø is 3 uur rijden van Grovfjord (ook met bus bereikbaar). Maar misschien heb je ook een heel druk leven in Nederland en wil je zoveel mogelijk van Noord-Noorwegen in een korte tijd beleven; dan is onze arrangement perfect voor jou.

Programma

(afhankelijk van de weersverwachtingen kunnen de activiteiten in een andere volgorde te komen staan).

Dag 1 (21 juni):

09:00: Begeleide bergwandeling naar het uiterste punt van het berg Svellen, waar je een adembenemend uitzicht hebt op de fjorden en bergen (voor degenen die niet zo bekwaam zijn met langere wandelingen in oneffen terrein, is er de mogelijkheid om een kortere, vlakkere wandeling naar Fossen, Balteskardmarka te maken.

Svellen

Duur: 3-4 uur (Fossen, Balteskardmarka is ong. 2 uur).

Fossen, Balteskardmarka.

18:00-20:00 uur: Avondeten bij Elisabeth en haar partner thuis, inclusief een glas wijn of bier bij het eten.

Dag 2 (22 juni): 

09:00: Zee-safari. Jullie worden meegenomen in een boot op de open zee. Wij gaan kijken naar de arctische vogel-en vissoorten. Als we geluk hebben kunnen we kleine walvissen (niser) en de steeds zeldzamere papegaaiduikers waarnemen, misschien krijgen we ook de majestueuze zee-arend boven onze hoofden zwevend te zien. Wij maken hier en daar stops, bijvoorbeeld aan een bijzondere vogelberg of een klein eilandje waar je zelf mag gaan rondkijken. 

Duur: 2-3 uur.

18:00-20:00 uur: Avondeten bij Elisabeth en haar partner thuis, inclusief een glas wijn of bier bij het eten.

Dag 3: (23 juni: St. Hans-aften): 

10:00: Wij brengen een bezoek aan de lokale zalmkwekerij Northern Lights Salmon. Je krijgt een rondleiding binnen in hun hoofdgebouw, waar je op monitoren kan zien hoe de zalm gevoerd wordt, hoe die zich gedraagt in het water enz. De leider van het bedrijf vertelt je over hun werk en over de zalmindustrie in het algemeen. Wist je dat Northern Lights Salmon veel zalm naar Nederland exporteert? Deze zalm wordt in Urk verder bereid en gaat daarvandaan naar de winkels, waar jij die dan kan kopen. Vervolgens is er een rondleiding op zee, waar je de vissen van dichtbij kan zien springen – niet voor niets hebben we in Noorwegen de uitdrukking “en glad laks”: “een blije zalm” = een vrolijke vent.

Duur: 2 uur

18:00-20:00 uur: Avondeten bij Elisabeth en haar partner thuis, inclusief een glas wijn of bier bij het eten.

21:00: Begeleide middernachtzon bergwandeling naar Myklevollkollen of Vakkerstadlia. Traditiegetrouw maken we op midzomeravond ook een vuurtje, daar kan je je meegebrachte worstjes of marshmallows op barbecuen!

Duur: 2-3 uur.

Je wordt voor de excursies opgehaald en daarna weer naar je hut gebracht. In de avond wordt je opgehaald voor het avondeten, zo heb je even tijd om voor het eten heerlijk te ontspannen na de activiteiten.

Extra excursies

Naast het vaste programma is er ook de mogelijkheid om met een aantal andere activiteiten mee te doen (prijs is per activiteit genoemd en er moeten zich minimum 2 personen voor aanmelden). De activiteiten vinden plaats in de middaguren, tussen 14:00 en 17:00.

Zee-vissen en leren hoe je de vis moet bereiden na vangst (reinigen, fileren). Prijs is inclusief uitrusting en visgereedschap.

Duur: 2-3 uur

Prijs per persoon: € 145

Natuurfotograferen; Fotograaf Alessandro neemt je mee naar zijn favoriete spots en deelt zijn weetjes en tips met je. Een geweldige kans om echt unieke natuurfoto’s te maken. Alessandro komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar hij woont inmiddels al meer dan 10 jaar in Grovfjord, waar hij van de natuur nooit genoeg krijgt.

Duur: 2-3 uur

Prijs per persoon: € 95

Bergtour achterop een ATV (all terrain vehicle). Je rijdt op een spectaculaire weg de Hilleshamn berg omhoog. Hier kan je een wandeling maken of gewoon van het uitzicht genieten, voordat je weer naar beneden wordt gereden (lopen naar beneden kan ook). Helm is verplicht en inclusief.

Duur: 1- 1,5 uur. Er kan maar 1 persoon tegelijk op de ATV. De rit naar boven duurt ong. 20 minuten. 

Prijs per persoon: € 80

Begeleide fietstocht rond de fjord. Inclusief fiets. Wij fietsen rond de mooie fjord Grovfjord, een route van 13 km. Deze fietstocht is niet al te zwaar, maar een derde ervan is op onverharde wegen. Wij maken een paar stops onderweg om naar de prachtige natuur te kijken.

Duur: 1-2 uur.

Prijs per persoon: € 55

Graag bij aanmelding aangeven welke eventuele extra excursies je wil boeken.

Voor vragen en/of aanmeldingen, neem contact op met Elisabeth via email: info@scanditaal.nl of elisabethopsahl75@gmail.com. Je kan mij ook telefonisch bereiken op tel. 06 11408269.

Aanmeldingen moeten uiterlijk 28 februari 2024 binnen zijn.